Καταναλώνοντας 3-4 ελιές τη
μέρα ή 3 κουταλιές της σούπας ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προστατεύετε τον
οργανισμό σας από τον καρκίνο. Μία πολυφαινόλη που περιέχει η ελιά, η
υδροξυτυροσόλη, καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζει τον
πολλαπλασιασμό τους.
Μελέτη του ομογενή επιστήμονα Τομ Καραγιάννη, διευθυντή
του Τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Έρευνας του Ινστιτούτου Baker της
Μελβούρνης η οποία θα βραβευτεί αύριο στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Ιατρικής
Ολυμπιάδας, έδειξε ότι η υδροξυτυροσόλη καταστρέφει τα καρκινικά
ερυθρολευχαιμικά κύτταρα Κ562 αλλά όχι τα μονοπυρηνικά κύτταρα του περιφερικού
αίματος.
Προκειμένου να υπάρξουν οφέλη για την υγεία, ο κ. Καραγιάννης συνιστά
κατανάλωση 50 ml ωμού παρθένου ελαιολάδου απ΄ όπου ο ανθρώπινος οργανισμός θα
προσλάβει πολυφαινόλες ή 3-4 ελιών την ημέρας ή συνδυασμό κατανάλωσης ελαιολάδου
και ελιών. «Είναι γενικώς παραδεκτό ότι η πλούσια σε ελιές μεσογειακή διατροφή
παρέχει 10-20 mg φαινολών.
Αν υποθέσουμε ότι απορροφώνται επαρκώς τότε το
αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα θα είναι επαρκές» επισημαίνει στην εργασία του ο Τομ
Καραγιάννης. Παράλληλα τονίζει ότι η αντικαρκινική επίδραση της υδροξυτυροσόλης
in vitro και in vivo είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού των
αποδείξεων που υπάρχουν.
Να σημειωθεί ότι η
υδροξυτυροσόλη εκτός από την ελιά υπάρχει και στο κρητικό δίκταμο, στη λεβάντα,
στη λουίζα, στα σταφύλια, στα χαρούπια και στην αγριομυρτιά.
Πηγή: newsitamea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου