Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ…ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Ποιος καλύτερος τόπος από την Ελλάδα για την ανακοίνωση της πιο πρόσφατης μελέτης για τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του έξτρα παρθένου ελαιολάδου;
Και σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης πόσο αναζωογονητικό είναι να βλέπει κανείς ανεξάρτητες ελληνικές επιχειρήσεις να δρουν υποστηρικτικά σε μια πρωτοβουλία με τόσο μακρόπνοα οφέλη για τον κόσμο της υγείας.


 Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, ο Δρ. Μαγιάτης και η Δρ. Μέλλιου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μοιράστηκαν τα ευρήματα μιας έρευνας που ξεκίνησε πέρυσι από τον κ. Άρη Κεφαλογιάννη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Gaea Τρόφιμα ΑΒΕΕ και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis. Η έρευνα αυτή συγχρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Καπετάν Βασίλης με έδρα την Καλαμάτα την οποία εκπροσωπούσε στο συνέδριο ο κ. Ξενοφών Κάππας, Γενικός Διευθυντής. Αυτή η έρευνα σε ανθρώπους κατέγραψε την επίδραση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου πλούσιου στις φαινολικές ενώσεις ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη όταν προστίθεται στο διαιτολόγιο υγειών ανθρώπων. Τα ευρήματα αυτής της προοδευτικής έρευνας για ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις παρουσιάστηκε αρχικά στο πρόσφατο συνέδριο της OIS (Διεθνούς Εταιρείας Eλαιοκανθάλη) που διεξήχθη στην Ουμπέντα της Ισπανίας στις 29-30 Οκτωβρίου 2015.
Η ερευνήτρια Roberta Holt από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis ήταν παρούσα και περιέγραψε την έρευνα που διεξήχθη σε ανθρώπους στους οποίους δόθηκαν 40 ml εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου υψηλής περιεκτικότητας σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. Η ελαιοκανθάλη είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της όμοιες με αυτές της ιβουπροφαίνης. Ο Δρ. Gary Beauchamp, επίσης ιδρυτικό μέλος της OIS, έκανε αυτήν τη διαπίστωση το 2005 στο Κέντρο Χημικών Αισθήσεων Monell. Αυτές οι δύο ενώσεις οι οποίες βρέθηκαν σε σημαντικές ποσότητες μόνο σε πρώιμης συγκομιδής εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου είναι οι δύο κύριες αντιοξειδωτικές ενώσεις με ήδη αναγνωρισμένη δράση κατά της οξείδωσης της LDL.
Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά: Το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (κορωνέικη ποικιλία, ΠΟΠ Καλαμάτα) με αυξημένη περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη (300 mg ανά κιλό) και ελαιασίνη (175mg ανά κιλό) είχαν παρόμοια επίδραση στην αντιδραστικότητα των αιμοπεταλίων όσο μια δόση 400mg ιβουπροφαίνης σε 4 από τους 9 συμμετέχοντες. Αυτό φανερώνει μια δραστικότητα τριάντα φορές πιο ισχυρή. Η Διεθνής Εταιρεία ελαιοκανθάλης ιδρύθηκε τον Μάιο του 2015 και αποτελεί έμπνευση του Δρ. Amerigo ένθερμα επιθυμεί να στηρίξει έρευνες για την πρόληψη ασθενειών μέσω της διατροφής, βασιζόμενη στην κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου πλούσιου σε ελαιοκανθάλη.
Τα μέλη της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης είναι κορυφαίοι στους αντίστοιχους τομείς τους, από την επιστημονική, ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, τη γαστρονομία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το μάρκετινγκ. Ο κ. Κεφαλογιάννης και ο κ. Κάππας προσκλήθηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης για αυτήν την ειδική παρουσίαση. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας ανοίγουν τον δρόμο για επιπλέον έρευνες και μια μεγαλύτερη έρευνα σε ανθρώπους για τη σε μεγαλύτερο βάθος ανάλυση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων έτσι ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η επίδραση της ελαιοκανθάλης στην ανθρώπινη υγεία, όχι μόνο για την πρόληψη ασθενειών αλλά και για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία τους. Δεν είναι όλες οι φαινολικές ενώσεις ίσες σε αποτελεσματικότητα και οι συγκεκριμένες ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες συνεχίζουν να επιβεβαιώνονται.
Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες συνεχίζουν να ερευνώνται και να επιβεβαιώνονται από συνεχιζόμενες έρευνες υπό την αιγίδα του Δρ. Μαγιάτη και της ομάδας του στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα προληπτικά και θεραπευτικά οφέλη όλων των φαινολικών ενώσεων που περιέχονται στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο θα ανακαλυφθούν εν καιρώ καθώς χρηματοδοτείται περισσότερη έρευνα έτσι ώστε να αποκαλυφθούν τα μυστικά του τιμημένου ελαιόδεντρου.
Ο Δρ. Paul Breslin, ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ολεοκανθάλης, μελέτησε τις επιδράσεις της ελαιοκανθάλης σε καρκινικά κύτταρα σε τρυβλίο petri. Έβαλε καθαρή ελαιοκανθάλη πάνω σε καρκινικά κύτταρα και μέσα σε 30 λεπτά όλα τα καρκινικά κύτταρα πέθαναν ενώ τα υγιή κύτταρα δεν επηρεάστηκαν δυσμενώς.

Απαιτείται χρηματοδότηση και επιπλέον έρευνα προτού χρησιμοποιηθεί η ελαιοκανθάλη για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία αυτής της ασθένειας, αλλά τα πρωταρχικά αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Στη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα στις 3 Νοεμβρίου 2015, ο κ. Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε πως η Gaea θα είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία ελαιολάδου που θα αναγράψει τον ισχυρισμό υγείας στην ετικέτα της, όπως επιτρέπει ο κανονισμός 432/2012 της Ε.Ε. Η διαμάχη που μαίνεται τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα για το πώς θα υλοποιηθεί αυτός ο κανονισμός τελείωσε. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής περιεκτικότητας σε φαινόλες λαμβάνει το παγκόσμιο κύρος που του αξίζει.
 Τα νέα αυτά καταφτάνουν σε μια πολύ καλή στιγμή για την Ελλάδα και τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς εν μέσω της πιο βαθειάς οικονομικής κρίσης των τελευταίων 60 ετών. Ωστόσο, ο πραγματικός νικητής είναι οι απαιτητικοί καταναλωτές ανά τον κόσμο που μπορούν τώρα να αγοράσουν με σιγουριά και ασφάλεια. Η Διεθνής Εταιρεία Ελαιοκανθάλης θα πραγματοποιήσει το επόμενο διεθνές της συνέδριο στην Ελλάδα και θα παρουσιάσουν τον νέο διαγωνισμό εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Η υγεία σε συνδυασμό με την γαστρονομία υπόσχεται στο συνειδητοποιημένο σε θέματα υγείας και απαιτητικό κοινό μια νέα κατηγορία εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου με αποδεδειγμένες ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες που θα ικανοποιεί επίσης και τον ουρανίσκο.

 Η ιδέα της τροφής ως φάρμακο επιτέλους επιστρέφει, σύμφωνα με τις συστάσεις του πατέρα της σύγχρονης ιατρικής Ιπποκράτη πριν από περίπου 2,500 χρόνια, εδώ στην Ελλάδα. «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου».
Πηγή:tharrosnews.gr















Και μιας και βρεθήκαμε Τζαμάϊκα για βραδινό, ας φάμε και γλυκάκι τοπικό.. Τζαμαϊκανές τηγανίτες μπανάνας..!! Με ..μπανάνες, αυγό, εκχύλισμα βανίλιας, κανέλα, ζάχαρη, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, γάλα και κανέλα και ζάχαρη για το πασπάλισμα. 
Ίσως και με λίγο παγωτάκι για να μη νιώθουν μοναξιά.. Ίσως λέμε..

(Από τις Γειτονιές του Κόσμου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου