Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: ευλογημένος τόπος

Γη γόνιμη, φιλόξενη και «Καλλίκαρπη», όπως την αποκαλεί ο Ευριπίδης. Μία αυθεντική ελληνική περιοχή κατοικημένη από τα προϊστορικά χρόνια, κυρίως λόγω των εύφορων κοιλάδων. Επιβλητικά βουνά, φαράγγια, άφθονα νερά, χρυσαφένιες παραλίες, λουσμένες στο φως της Μεσογείου. Απέραντοι ελαιώνες, συκιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή, φρασκοσυκιές και βότανα που άναρχα ξεφυτρώνουν παντού. Σπίτια πέτρινα, λίθινα, αυλές με κλήματα και λουλούδια.
Όλα τα δώρα της φύσης στη Μεσσηνιακή γη.
Πρωτεύουσά της η Καλαμάτα λουσμένη από το φως και την καταγάλανη θάλασσα. Χτισμένη στους πρόποδες του Ταϋγέτου, υπάρχει εκεί από τα βυζαντινά χρόνια. Με το λιμάνι της να σφύζει από ζωή. Είναι μια σύγχρονη πόλη, με έντονη πολιτιστική και εμπορική κίνηση. Με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Η εύφορη Μεσσηνία στηρίζει την οικονομία της εδώ και δύο αιώνες, στην γεωργική παραγωγή της. Οι κινήσεις της, σωστές μεθοδευμένες για την ανάδειξη όλων των τοπικών προϊόντων στις εγχώριες και ξένες αγορές. Φημίζεται για την παραγωγή ελαιόλαδου, τις ελιές Καλαμών, σύκα, σταφίδα, σταφύλια, μέλι, αρωματικά φυτά, φρέσκο ψάρι, κρασί, γλυκά, τυριά, καρπούζι, φραγκόσυκα. Κορωνίδα της, το μεσσηνιακό ελαιόλαδο. Γευστικό, εύπεπτο, έντονο πράσινο χρώμα, φρουτώδες άρωμα, γεμάτη γεύση. Μοναδικής ποιότητας παγκοσμίως γνωστό (Π.Ο.Π..). Τρεις ποικιλίες της με πρώτη την Κορωνέικη Ματσολιά και τη Μαυρουλιά.
Στο Μεσσηνιακό τραπέζι έχει τον πρώτο λόγο. Το χρησιμοποιούν αφειδώς παντού. Στις σαλάτες, όσπρια, φαγητά κατσαρόλας, ψητά, τηγανιτά, γλυκά, ακόμα και στο φημισμένο παστό. Μια φέτα, ζεστού ζυμωτού ψωμιού, ραντισμένη με άφθονο λάδι, συνοδεία ελιάς και ντομάτας, συνθέτουν το καθημερινό κολατσιό. Το μεγαλείο της γεύσης, μέσα από την απλότητα.

Σε όλα αυτά επενδύει η Μεσσηνία και το αποδεικνύει προωθώντας τα προϊόντα της και στην γαστρονομική σκηνή την τοπική της κουζίνα, με στέρεες βάσεις, συμβάλλοντας στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού. Αναβιώνει παλιές συνταγές, αυτές καθ’αυτές ή τις προσαρμόζει στα σημερινά δεδομένα. Στον τομέα της τοπικής γαστρονομίας ολοκληρώνει την καταγραφή των εδώδιμων φυτών της περιοχής από το γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εντάσσει στα ξενοδοχεία της, το μεσσηνιακό πρωϊνό, προσφέροντας ελιές, σταφίδα, παστέλι, παστό, τυριά, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, βότανα από τον Ταΰγετο (τσάι, χαμομήλι) γάλα από τα αιγοπρόβατα του νομού, φρούτα, μέλι, ψωμί, γλυκά. Παραδοσιακές αυθεντικές συνταγές (κυρίων πιάτων).

Την ανακήρυξη του 2013 ως έτος γαστρονομίας αποφάσισε η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, που αποσκοπεί στην προβολή του νομού προκειμένου να καταστεί ελκυστικός προορισμός με προτάσεις γαστρονομίας, εκτός του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του.

Πηγή:gastrotourismos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου