Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Τυποποίηση - Συσκευασία Ελαιόλαδου
Η τυποποίηση του ελαιόλαδου ξεκινάει από το φιλτράρισμά του. Πρώτα περνάει από το φίλτρο γης διατόμων, ώστε να καθαρίσει από υπολείμματα. Στη συνέχεια τοποθετείτε σε δεξαμενές για να περάσει από το επόμενο φίλτρο, το φίλτρο πλακών, που αποτελείτε από φιλτρόχαρτα. Το φίλτρο αυτό δίνει το λαμπικάρισμα στο ελαιόλαδο. Επανατοποθετείτε σε δεξαμενές για να τυποποιηθεί.

Ιδικό μηχάνημα γεμίζει τις αποστειρωμένες φιάλες, γίνεται έγχυση αζώτου, για να αντέξει το προϊόν περισσότερο στον χρόνο, και περνάει στο μηχάνημα για την τοποθέτηση του πώματος. Στη συνέχεια γίνεται η επικόλληση των ετικετών και εκτυπώνεται η ημερομηνία τυποποίησης.

Συσκευασίες τυποποιημένου ελαιολάδου
Οι φιάλες-δοχεία τοποθετούνται σε χαρτοκιβώτια, τα οποία παλετοποιούνται και αποθηκεύονται σε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους ή διοχετεύονται στην αγορά.
Οι συσκευασίες που επιτρέπονται στη διακίνηση του ελαιόλαδου είναι μέχρι πέντε κιλών. Πρέπει να έχουν το κατάλληλο πώμα, να μην παραβιάζεται και να καταστρέφεται μετά από την πρώτη χρήση.

Η συσκευασία παίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση, διακίνηση και διάθεση των προϊόντων. Με την πρωτογενή συσκευασία το λάδι προστατεύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, χρώμα, δομή, άρωμα, γεύση, ιδιότητες. Η δευτερογενής συσκευασία, χαρτοκιβώτιο, πλαστικό τελάρο μιας χρήσης, παλετοποίηση, κτλ. έχει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων, αφού πρέπει να προστατέψει την πρωτογενή συσκευασία, την αποθήκευση τους σε χώρους με ελεγχόμενη θερμοκρασία και την μεταφορά τους μέχρι το ράφι, όπου θα τα δει για να τα επιλέξει ο τελικός καταναλωτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου